25 feb. 2009

Asigurare de sanatate

Sistemul de asigurari de sanatate in Belgia e urmatorul: te duci la doctor, platesti consultatia (de ex 23 euro la medicul generalist), chitanta primita o trimiti la mutualitate, si mutualitatea iti returneaza din banii platiti pana la 80% din ei.

Mutualitatea e casa de asigurari de sanatate, si sunt vreo 20 in Belgia. Iar tu ca locuitor te poti inscrie la ce mutualitate vrei. Cotizatia e in jur de 130 euro/an de persoana (sau 200 pentru sot si sotie).. copiii sunt inscrisi gratis. Pe langa consultatii, se deconteaza (tot procentual) tratamente, medicamente, vaccinuri. Spitalizarea este scumpa, si dupa ce-ti returneaza mutualitatea o parte din bani, tot suma ramane mare. Asa ca practica e aici ca angajatorul sa ofere in pachetul salarial asigurare privata de spitalizare. In general, asigurarea privata aici acopera restul pana la 100% din ce nu acopera mutualitatea.

Cica sistemul de asigurari de sanatate belgian e unul din cele mai bune din Europa. Asta ramane de vazut...

La mutualitate m-am inscris cam acum o luna, iar zilele trecute am primit prin posta cardul de asigurat. Cardul e cu cip.. nu stiu exact cand o sa-l folosesc (pentru rambursari nu e nevoie de cardul efectiv), vom vedea...

4 comentarii:

  1. Seamana cu cel de la francezi :).
    Acum am descoprit si eu blogul tau ;).
    Cristian

    RăspundețiȘtergere
  2. Salve,

    foarte utile informatiile din blogul tau. Am o intrebare cu privire la sistemul de sanatate (poate chiar v-ati lovit si voi de problema): in cazul in care doar unul din soti lucreaza, celalalt poate beneficia de asigurarea de sanatate a sotului angajat? Am vazut ca pomenesti in post-ul de mai sus de o cotizatie anuala individuala sau pe familie, insa nu imi dau seama daca e obligatoriu ca ambii sa lucreze sau nu.

    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite ce am gasit la mutualitatea la care sutem noi inscrisi:
    >>
    Une seule cotisation par famille!

    Seuls les titulaires payent la cotisation.
    Les personnes à leur charge (enfants, conjoint selon la situation...) bénéficient gratuitement des avantages et services de l'Assurance Complémentaire.
    <<
    http://www.mc.be/fr/135/avantages_et_services/apercu_des_cotisations/assurance_complementaire/index.jsp

    RăspundețiȘtergere