7 oct. 2012

Bucurestiul in 2012 vazut prin ochii mei

Am fost in Romania o saptamana. O saptamana in care am mers cu masina mult prin tot Bucurestiul. Am batut orasul de la est la vest si de la sud la nord la toate orele zilei si nu m-am enervat nici macar odata.

Ce am observat in Romania in care m-am invartit eu saptamana asta:

Traficul este mult imbunatatit fata de 2009 (cam ultima oara cand am circulat cu adevarat in Bucuresti). Exemple:

Am ajuns de la Obor in Chitila, la ora 9 dimineata in cursul saptamanii pe ruta Obor, Stefan Cel Mare, Pasaj Victoriei, Titulescu, Calea Grivitei, Soseaua Chitilei in 45 de minute. Incredibil.

Am avut de mers la parcul Gradina Icoanei la ora 18:00. Google Maps mi-a spus ca fac dreapta de pe Dacia pe la Romana si apoi stanga la Scala. Cum eu nu mai stiu Bucurestiul (nu ca l-am stiut vreodata ca lumea) nu mi-am dat seama ca nu se poate face stanga absolut deloc de la Romana la Universitate. Asa ca am batut tot Nicolae Balcescu de la Romana la Universitate intr-un trafic infernal. Bara la bara. La fiecare verde am avansat, nu am stat nemiscat. Foarte placut.

Cateva chestii observate constant, care presupun ca contribuie la aceasta imbunatatire semnificativa:

  • Nu se mai blocheaza intersectiile. Lumea nu se mai repede cu curu in mijlocu intersectiei, chiar daca nu are unde sa mearga in fata
  • Am vazut banda de dreapta libera, desi coada la stop era de 100 de m la ora noua dimineata
  • Liniile de tramvai libere. 
In continuare lumea se face chiorchine la stop cand sa facem stanga, in continuare am fost claxonat ca de ce nu am depasit autobuzul aflat in statie (desi era o singura banda iar o depasire ar fi insemnat sa trec pe sensul opus, iar eu am considerat ca nu am suficient timp), in continuare am fost claxonat ca de ce am lasat loc de doua masini sa se faca stanga prin fata mea (normal ca stopul era rosu), dar nu pot sa nu observ progresul major. 

Am mai observat o scadere a numarului de caini vagabonzi, incepand cu haita de caini care salasuia chiar pe strada mea in Chitila. A durat vreo jumate de zi pana l-am vazut pe primul. 

La locurile de joaca, dupa ce am citit postul Mariei ma asteptam si eu la ce e mai rau. Probabil ca depinde de locurile in care se merge, pentru ca experientele mele sunt mult diferite: 
  • Aparate impecabile in toate locurile in care am fost (Colentina, Herastrau, Balta Alba, Gradina Icoanei)
  • Lume foarte la locul ei. Nimeni nu mi-a suparat copiii, nimeni nu i-a impins, nimeni nu le-a dat sfaturi, nimeni nu i-a pus la locul lor. 
Ce-i drept, am vazut copiii cu pulovar pe ei la 30 de grade Celsius, dar asta presupun ca tine de cultura. 

In general, pot sa spun, ca desi sunt unul din cei care niciodata in ruptul capului nu ar vota si nu va vota PSD, daca as fi votat la actualele alegeri locale, probabil ca l-as fi votat pe Oprescu. Mi-a placut Bucurestiul in 2012. 

Stiu ca si el e corupt si toate cele, dar din pacate s-a ajuns in situatia in care nu ne alegem un primar, un presedinte, un parlamentar pentru ca nu este corupt ci il alegem pur si simplu daca mai face ceva si pentru noi. Coruptia e practic parte din fisa postului. Trist, dar aia e. 

3 comentarii:

  1. Buna, ma bucur ca ati avut si surprize placute in Bucuresti. Abia astept sa verific impresiile voastre peste o luna, cand vom merge si noi in vacanta. Ati fost la petrecerea de 10 ani?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ma bucur mult sa aflu ca apar imbunatatiri si in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresia mea e ca investiile au fost facute ianinte de criza, prin 2007, iar acum se vad rezultatele. Erau multe santiere si reconstructii care ingreunau traficul.
    Acum nu mai sunt, dar nu cred ca e bine - s-a oprit dezvoltarea.
    Impresia mea e ca doar Basescu se lupta si la conducerea capitalei (si a tarii) sa implementeze niste proiecte mari. Restul pierd timpul.

    RăspundețiȘtergere