9 oct. 2012

De ce Basescu NU trebuie sa plece


Am tot auzit in ultima vreme fraza ca Basescu este un presedinte demis pentru ca 7 milioane de romani au hotarat asa. Daca Basescu ar pleca acum s-ar crea un precedent periculos. De ce? Pentru ca e clar ca orice presedinte, primar, senator (orice om ales in functie) oricat de bun ar fi el, dupa doua mandate isi erodeaza popularitatea. 

Singurul motiv real pentru plecarea lui Basescu ar fi ca nu mai e popular. Ori, sa avem pardon, nu asta e criteriul dupa care un presedinte pleaca sau nu. Basescu a fost ales pana in 2014 democratic, trebuie sa stea pana in 2014 atata timp cat nu face tampenii. 

Ori exact aici este problema. Ca Basescu nu a incalcat constitutia. Daca nu ma credeti, cititi actul oficial de suspendare. Ce se spune acolo? In principal ca s-a substituit guvernului. Care sunt dovezile prezentate in acest act? Ca a iesit la TV cu prim ministrul de gat si a zis aia sau aia. Astea sunt dovezile USL. In principiu, Basescu trebuie demis pentru ca s-a substituit guvernului, iar dovada este "ca stim noi". 

Da, si eu stiu ca s-a substituit guvernului. E moral? Nu. E legal? Nu, atata timp cat ai dovezi. Dar sunt convins ca nu a semnat acte in locul guvernului sau nu a demis guverne pentru ca nu au facut ce a zis el. Ori exact asta nu inteleg toti cei care acuza o conspiratie de la Bruxel (da, de aici) impotriva Romaniei. Intr-o democratie corecta, iti trebuie si dovezi. Nu e de ajuns "ca stim noi". 

Imi place dublul standard aplicat de sustinatorii USL. Pe de o parte, Basescu trebuie sa plece pentru "ca stim noi" ca s-a substituit guvernului. Pe de alta parte, domnul Nastase a fost inchis doar pentru 3000 de lei, saracutul de el (informatie total neverificata, auzita de la un sustinator USL, dar sunt convins ca daca-l prindeau cu mai mult ii dadeau mai mult). Ca n-or fi 3000 de lei, ca or fi 30000, nu cred sa fie toate milioanele furate. Dar daca le spui ca asa e, el e inchis doar pentru 3000 de lei, dar bine ca l-au inchis "ca stim noi" ca a furat multe milioane, o sa sara de fund in sus (ei, sustinatorii), ca unde sunt dovezile. 

Si mai e un lucru pe care iar 7 milioane de romani refuza sa il vada. Cu ce ii mai incurca Basescu acum? Asta nu a fost in stare sa-mi raspunda niciun sustinator USL. Daca vor sa ia masuri pentru relansarea economiei, Basescu nu are cum sa-i incurce. Au control asupra Parlamentului si asupra Guvernului. Basescu poate refuza sa promulge o lege de maxim doua ori. Si atunci? De unde atata inversunare? Nu stiti? Pai sa vedem. 

Basescu nu-i poate impiedica sa guverneze, sa relanseze economia. Dar ii poate impiedica sa-si puna pe cine vor in fruntea DNA (da, asta doare). Ii poate impiedica sa-si puna pe cine vor in fruntea parchetului. Si ii poate impiedica sa-si desemneze primul ministru daca nu fac 50% + 1 vot la alegeri, ceea ce se pare ca nu mai e cazul dupa tentativa esuata de puci (si asta cred ca ii doare cel mai rau). Pe mine personal ma doare ca romanii nu vad mai departe de Antena 1, Antena 3 si alte antene. 

In concluzie, da Basescu a fost un presedinte rau (in sensul ca nu a fost potrivit pentru slujba) si da, trebuie sa plece. Dar nu acum. In 2014 cand ii va expira mandatul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu