16 mar. 2012

Unde sa emigrez?

Nu sunt nationalist si nici patriot. Mi se par doua notiuni tembele pentru secolul 21, inventate acu o mie de ani (poate mai mult), potrivite la vremea lor, poate inca potrivite acu o suta de ani, dar total nepotrivite pentru Europa secolului in care traim, o Europa care se vrea unita si globala.

Nu sunt nici mandru si nici nu mi-e (sau mi-a fost) rusine ca sunt roman. Ce inseamna sa fii roman? Inseamna ca te-ai nascut intr-un anumit spatiu geografic si vorbesti o anumita limba.

De ce mi-ar fi rusine ca sunt roman? Doar nu ne alegem unde ne nastem. Pentru ca anumiti oameni, nascuti in aceeasi zona geografica ca si mine si care vorbesc aceeasi limba ca si mine fac tampenii? De-asta sa-mi fie mie rusine? Sa le fie lor rusine, nu mie. Si sa le fie rusine si celor care ma pun in aceeasi oala cu ei.

De ce as fi mandru ca sunt roman?

Pentru ca in spatiul in care m-am nascut eu avem munti nu stiu cum? Hai sa fim seriosi... Au si altii in alte spatii munti si la aia macar poti ajunge (au si infrastructura ca sa ajungi la ei).

Ca avem mare nu stiu cum? Au si altii mare in conditii mult mai bune pentru turisti. Pentru asta nici nu trebuie cautat departe. Un pic mai la sud, pe acelasi litoral, se gasesc conditii mai bune.

Ca vorbesc limba romana? O limba care la scoala ni se spune ca e cea mai minunata de pe pamantul asta, o comoara? Ha... Asta-i cea mai buna. BS (adica bull shit). Limba nu este nimic altceva decat un mijloc de comunicare. Important este ca interlocutorul meu sa ma inteleaga. Indiferent ca comunicam in engleza, romana, chineza sau rusa. Mi-ar place sa stiu sa vobesc si mongoleza sau poloneza. Din pacate stiu sa vorbesc doar in romana, engleza si un pic in franceza. Aia e. Cu ce e limba romana mai presus decat alte limbi? Cea mai mare tampenie care ni se baga pe gat in sistemul romanesc de invatamant.

Nu sunt rasist. Nu am nimic cu ungurii sau tiganii sau alti oameni care s-au nascut in alte zone geografice sau vorbesc alte limbi decat mine. Da, am ceva in particular cu tiganii care fura si omoara si violeaza, la fel cum am si cu romanii care fac aceleasi lucruri. Am ceva in particular cu ungurii care vor independenta sau alipirea la Ungaria. Nu pentru ca as fi patriot sau nationalist, dar pur si simplu nu mi se pare normal intr-o Europa unita a secolului 21 ce vor ei. Dar la fel am ceva si cu francezii care cred ca daca nu esti francez nu esti om.

Nu sunt nici spalat pe creier (sau cel putin asa-mi place mie sa cred).

Astea fiind zice, am si eu o mare dilema. De ce oare absolut TOTI cantaretii ambulanti din metrourile de pe aici vorbesc romana? Chiar nu se mai gasesc si altii, din alte parti? Am tras linie si am zis ca nu-i mai suport si ca am ceva cu ei, in momentul in care au aparut aia jegosi si nespalati care canta "Mamelor din lumea-ntreaga" direct in romana. Cand i-am vazut si pe astia am zis gata. Basta. Ajunge. Nu se mai poate. Nu-i mai suport.

Pana acum ceva vreme macar erau mai spalati si cantau frumos (nimic de zis). Dar acu, au venit pana si aia jegosi si nespalati. Prea mult. Si culmea e ca castiga o gramada de bani. Se vede ca probabil oamenii pe aci n-au avut de a face cu ei. Nu stiu ca aia e o adevarata mafie. "Mana-ntinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana. Fii profesionist, ce dracu'!". Mult adevar in filmul lui Nae Caranfil.

Cand am vazut ca pana si jegosii iau macar cinci monezi de vagon imi venea sa strig in gura mare: "Oameni buni, voi chiar sunteti nebuni?"

Proabil ca sa scap de ei, ar trebui sa emigrez la Polul Nord sau la Polul Sud. Oare acolo as scapa de ei?

6 comentarii:

  1. Nu cred ca scapi de ei nici acolo, poate doar sa mergi cu bicicleta la serviciu :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha... Si asta-i buna. Sa merg cu bicicleta la serviciu...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cosmin: Pe cuvânt că în Brazilia nu sunt de-ai noști, sunt doar de-ai lor :)

    @Cosmin, Lixa: Și eu care credeam că numai eu și al meu soț comunicăm prin comentarii pe blog :) Ha, mai sunt și alții așa de (a)normali!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil e prea departe Brazilia, si pentru specimenele de metrou si pentru noi :))

      Ștergere
  4. Bravo Popestilor, bravo si merci pentru informatii.
    Vin si eu in Belgia in 2 saptamini si sa vezi ce de belele dau, casa, masa, acte, si sa ma uit dupa job.
    Mai postati ca e bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna !
    Vreau sa merg in Belgia ca sa lucrez (imi strang banii de facult). Pana acuma am incercat agentiile de recrutare,dar nu te poti baza pe ei. As fi vrut iniatial sa merg in Germania dar nu am pe nimeni acolo ,insa as avea la cine sa stau o perioada in Belgia,pana ma acomodez ,pana strang niste bani chirie+alte cheltuieli. Problema e ca nu ma pot baza pe anunturile de aici ,ci doar de la persoane care sunt deja acolo sau sa imi caut direct acolo .Persoana la care o sa ma duc nu prea are timp sa se intereseze de anunturile de angajare :( . Experienta putina ,am in jur de 20 de ani ..credeti ca ar fi sanse sa imi gasesc ceva de lucru in Bruxelles ?
    Multumesc, astept macar o parere sau ceva informatii daca aveti .
    ( lia.ymss@yahoo.com )

    RăspundețiȘtergere