15 mar. 2012

"i"

Imi plac persoanele care cumpara tot felul de "i"-uri (ca iPad, iPhone, iMac, intr-un cuvant iShit-uri) pentru ca "doar merg". Imi place in special notiunea asta... "doar merge". Oare ce o insemna? Aaa, cred ca inseamna ca il pornesti si-ti faci treaba cu el, nu? Ei bine, la fel ca in cazul altor produse fara "i" in fata, asa e... in majoritatea cazurilor, nu intotdeauna.

Dupa cum spuneam intr-un post anterior, am avut la servici un iShitPad din asta pe mana. Ideea era sa testam pe el un layout. Sa vedem ca se incadreaza bine...

In cazul unui produs normal, fara "i" in fata si fara conexiune la net, problema era simpla. Salvam fisierul html din calculatorul de lucru si cu un stick usb (avem destule de-astea pe aici) il copiam pe dispozitivul respectiv si vedeam ce-i bine si ce nu. Simplu, nu? Nu si pentru iShitPad. Pentru ca da, ati ghicit, iShitPad-ul nu are USB.

Si atunci care a fost solutia? Am programat eu frumos ce am avut de programat si cand aveam nevoie sa vad cum arata, dat fuguta jos pana la parter (unde exista un router wireless), vazut cum arata, notat modificarile, dat fuga inapoi la etajul 12 si implementat modificarile. Si uite asa am facut un pic de sport cu liftul de cateva ori, pentru ca, nu-i asa, iShitPad-ul "doar merge".

La fel cu Flash-ul. Incercati sa accesati un site Flash pe iShitPad. Cool, nu?

Da, da nu-i nimic... Flash-ul oricum e tehnologie moarta... Viitorul e HTML5, nu? Asa ca nu ne deranjeaza sa asteptam ca toti programatorii aia idioti sa inteleaga si ei odata ca Flash-ul e mort, atata timp cat avem onoarea de a ni se permite sa folosim (dupa ce in prealabil am platit oricum dublu cat face) un iShit. Multumim preamarite nene Steve... Multumim ca ne dai voie... Multumim... E asa cool sa avem si noi un iShit... Uau... Uita-te cat de stralucitor e... Multumim nene Steve...

Acelorasi utilizatori de iShit, daca le pui in fata un sistem de operare liber (sa zicem GNU/Linux) si le spui "stii, pentru porcaria aia de stick no-name pe care o ai ca te-ai zgarcit la bani si n-a auzit nici naiba de el, nu am driver; trimite si tu ce ai de trimis pe net" o sa faca o fata luuuunga si o sa-ti spuna: "cum????? ce porcarie de sistem e aia... nu exista, uite de-aia Linux-ul nu va fi niciodata asa si asa si asa". Dragut, nu?

La fel, daca le spui "Stii, programatorul ala tembel nu s-a gandit ca exista si alte browser-e in afara de Internet Explorer... Cauta si tu un site alternativ ca Linux-ul nu are IE" vei primi acelasi raspuns. Fara site-uri Flash (mult mai multe) putem trai, daca avem onoarea sa posedam un iShit, dar fara site-ul ala idiot, nu putem trai, asa ca vezi? de-aia am platit dublu... Multumim nene Steve... Multumim... Multumim pentru onoare...

Eu? Eu ma multumesc cu ThinkPad-ul meu de 450 de Euro, la fel cum si Lixa se multumeste cu ThinkPad-ul ei de 350 de Euro. Pentru noi, "doar merg".

NU pentru iShit. NU pentru software patentat. NU, NU, NU.

Unde am fi fost azi fara Richard Stallman si altii ca el?

3 comentarii:

  1. Ehee, iubitor de Microsoft.. :)

    Am si eu un iShit din asta, si intr-adevar, nu e pentru programatori. E doar pentru navigat, pentru timp liber, luat la munte etc. Marea masa de utilizatori n-are nevoie de testat siteuri. Ok, un usb ar fi mers.

    Stiu, pare inutil, da' nu m-as mai desparti de el :D Partea buna e ca tabletele astea cool incurajeaza consumul de internet, care incurajeaza programatorii sa faca siteuri si tot asa.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. He he... Vremuri de mult apuse. Microsoft sucks. Poate nu la fel de mult ca Apple, dar tot sucks. Principalul motiv: softurile lor nu sunt libere.

    Eu nu sunt impotriva tabletelor. Chiar ziceam la un moment dat ca poate-mi iau si eu una. Daca se va intampla asta la un moment dat, va fi o tableta cu Android.

    Eu sunt impotriva iPad-ului si oricarui iShit in general pentru ca dupa ce am platit o caruta de bani (cateodata chiar dublu) trebuie sa-l intreb pe nenea Steve daca am voie sa folosesc produsul lui asa sau asa. Exista alternative. Chiar daca Androidul nu e soft liber 100%, e totusi de preferat iOS-ului.

    Nu sunt nici impotriva telefoanelor destepte (chiar daca nu ma incanta). Dar nu o as accept niciodata, de exemplu, sa nu-mi pot seta un mp3 ca ton de apel ca nu e descarcat prin iShit-ul lor de aplicatie (a se intelege iTunes).

    Ti s-ar parea normal, daca cumperi o bormasina de la Bosch, Bosch sa-ti spuna "imi pare rau, dar nu ai voie sa i-o imprumuti si lui Cosmin. Cosmin daca vrea sa dea si el gauri, sa vina la noi sa-si cumpere si el o bormasina"? Mie nu mi se pare normal si nu o sa mai accept ca vreo companie sa-mi spuna ca dupa ce am platit nu stiu cat pe soft-ul lor, tre sa le cer lor permisiunea sa-l folosesc asa sau asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun comentariul cu bormasina :)
    Tabletele si iShiturile sunt insa, foarte atractive si usor de utilizat. Majoritatea oamenilor exact asta cauta. Ai drq astia de la Mar stiu sa citeasca gandurile si sa le foloseasca in interesul lor. Principile si nemultumirile tale sunt justificate si pot fi puse in aplicare de catre oamenii care vad diferit lumea virtuala, ca tine si alti programatori, dar majoritatea este formata din consumatori de iShituri.
    Voi ati putea face insa o schimbare. De ce nu va puneti pe treaba? Daca voi ati face softul liber extrem de accesibil mediatizat si pe intelesul tuturor, oamenii poate l-ar alege. De asemenea un lucru esential ar fi uniformizarea interfetei de lucru. Un utilizator comun, care nu este interesat de descoperiri virtuale vrea sa invete sa foloseasca o data sau de doua ori o interfata, nu sa se schimbe la fiecare soft instalat.

    RăspundețiȘtergere