Ca sa nu mai iau bors la sticla de fiecare data cand merg in tara, din productia mamei. Iar de bors magic nici nu s-a pus problema. Asa ca la ultima vizita am luat reteta, ingredientele, iar acasa m-am pus pe treaba.
Intr-o oala de 8 litri se pun:
- 800 ml hushte (= tarate fermentate, vezi sfarsitul retetei)
- 3 cani tarate
- un pic de malai
- apa pana la consistenta unei smantani mai slabe
- 3 litri de apa
- o mana plina de ramuri uscate de visin
- o mana de cimbru uscat
Se aduce la fierbere apa din oala mica, se toarna peste continutul oalei mari, se pune capac si se inveleste cu o patura. Se pune la loc cald si se lasa 2-3 zile. Taratea fermentata se lasa la fundul oalei, asa incat lichidul rezultat poate fi pus in borcane la pastrare. Et voila borsul! Taratea fermentata se pune o parte intr-un alt recipient, pentru urmatoarea tura de umplut bors. Iar cealalta parte se arunca, sau se pune deoparte pentru prieteni doritori de manufacturat bors ;)
Ramurile de visin sunt optionale, dar am inteles ca accentueaza gustul acru. In pachetul de start de la mama, mi-a pus si 4 maini de ramuri, oare de unde oi putea lua cand mi se termina?
Trebuie sa incerc si eu!
RăspundețiȘtergereMereu l-am privit ca pe ceva f complicat.:)
Si eu am crezut initial ca-i complicat, ca doar ce motiv ar fi ca atat de putini sa se aventureze in facut bors? Cand mi-a zis mama reteta am fost uimita cat de simplu e.
ȘtergereBuna. Ai putea sa ma ajuti si pe mine?
RăspundețiȘtergereUnde as putea gasi sa cumpar o oala pentru umplut bors?
Daniel.
Eu fac in oala de ciorba (vreo 6 litri are), pe aici n-am gasit borcane de sticla mari, cum am mai vazut folosite prin tara. Sau bunica foloseste o oala mare de 12 litri.
Ștergere