23 nov. 2011

Lista de cumparaturi

Mi-a luat vreun an sa ma mobilizez. Ca de obicei, analizez multe variante, descopar ca nu sunt tocmai pe gustul meu, caut iar, poate poate am ratat ceva deja inventat, si intr-un final schitez solutia proprie. Pentru ce-mi trebuie mie si care ma face sa zambesc de fiecare data cand o folosesc. Ajunsul la final e mai greu, martor fiind muntele de proiecte in desfasurare pe masa de cusut. Si de langa. Si din cutii. Dar ajung eu sa le organizez si pe alea, nu scapa ele! Tati, ai auzit?



Am vrut ceva simplu, care sa nu implice sa iau toate retetele din aceeasi sursa sau sa fie in acelasi format. Freestyle, si totusi organizat. Cu spatiu de intors si de planuri neprevazute. Care sa nu tina cont ca saptamana mea incepe miercuri, prin simplul fapt ca am facut cumparaturile marti, de data asta.

Pe langa Lista, ar fi de mare ajutor si niste retete, asta daca nu ai deja sadite in memorie o lista considerabila, in functie de experienta culinara personala. Zic doar atat, clasorul meu cu retete printate e gros. Si majoritatea de pe jamie oliver. Simple si de efect, fix pe gustul meu. Si al baietilor (azi Cata a mancat prima oara fasole verde, si-a zis ca-i delicioasa; iar asparagus sunt noile legumele preferate ale carnivorului sef).

Ar mai fi nevoie de o ora, candva, de planificare. Printre replicile serialului de seara. Sau ale unui film siropos. Sau poate e mai rapid sa scormonesti de fiecare data prin camara, frigider si retete si cautarea mesei de azi.
Se ia clasorul, Lista, si un pix. Se aleg cateva retete si se purcede la scris. Numele retetelor in tabelul de sus, in dreptul zilelor saptamanii. Reteta A, reteta B, ...., reteta X. Una sau mai multe pe zi. Sau pauza intr-o zi. Pentru reteta A, se scriu ingredientele in jumatatea de jos, impartite pe categorii. Rapid. Lista aterizeaza apoi in poseta, iar dupa cumparaturi e lipita pe dulapul din bucatarie, pentru referinta. Cu un pix la indemana, as avea in sfarsit unde sa scriu ca tocmai s-a terminat sosul de rosii si piperul ala in rasnita de care tot uit.

Cum zicea Maria, daca vrei sa nu mai fie retorica intrebarea "Dar eu ce gatesc astazi?", Lista o poti lua PDF de aici. Si daca vrei sa faci fine-tune, excelul iti sta la dispozitie. A se printa in 52 de exemplare, pentru tot anul. Ca sa nu ai scuza ca nu-i planul disponibil si imprimanta-i departe. Bun pentru rezolutie de anul nou.

Maine pun un exemplu, Lista de saptamana trecuta.

Mersi, Maria, pentru mobilizare, am nevoie de imbolduri din astea sa ma urnesc. Postul asta era inceput acum mult, mult timp...

3 comentarii:

  1. He, he, he, ce draguta esti, ai scris postul cu lista, eu credeam ca scrii despre reteta. :) Eu te admir, sa stii! Fii capitanul nostru, eu mai copilaresc putin cu retete dupa ureche sau auzite de la prietene! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,
    O sa incerc si eu cu lista din pdf sa o mai adaptez dupa nevoile noastre si sper sa ma pot organiza cu "ce gatim azi"? :)
    Multumesc pentru idei!
    Zina

    RăspundețiȘtergere