11 iun. 2011

Open source

Probabil toti cei care ma cunosc stiu ca sunt un utilizator de Linux de ceva ani. Am incercat mai multe distributii si in cele din urma m-am oprit la Ubuntu.

De cand am trecut la Linux am cautat variante la softurile pe care le foloseam mai des sau mai rar sub Windows. Am avut o surpriza foarte placuta sa constat ca pentru orice soft pe care utilizatorul mediu il foloseste acasa (si uneori nu numai - unele din aceste softuri pot fi folosite si sunt folosite cu succes si in mediu profesional) exista o varianta open source si free.

Pentru Photoshop exista GIMP. Pentru Corel Draw sau Illustrator exista Inkscape. Pentru Microsoft Office exista Open Office sau mai nou Libre Office. Pentru Quark Express sau Adobe PageMaker sau InDesign exista Scribus. Pana si pentru Autocad exista alternative.

Multe dintre aceste programe open source, intr-adevar, nu pot fi folosite in mediu profesional. De exemplu, GIMP nu are profil de culoare CMYK ceea ce il face complet inutilizabil intr-o editura. In acest domeniu nu poate concura cu Photoshop-ul. Dar cati utilizatori au nevoie acasa de profil CMYK? Zero! Niciunul. Nimeni nu converteste pozele in profil CMYK. Toata lumea acasa foloseste Photoshop-ul pentru un "crop", ochi rosii, rotire, redimensionare, ceva "levels", ceva "curves" si un pic de "histograms". Daca cineva e cu adevarat avansat poate mai foloseste si ceva efecte. Atat. Ei bine, toate astea le poate face (si le face) cu success GIMP-ul.

Cu toate astea, stiu o gramada de oameni care prefera sa ia un Photoshop crack-uit.

Aceeasi poveste si cu Inkscape. Pentru utilizatorul mediu acasa e mai mult decat suficient. Cu toate acestea, multa lume care are nevoie acasa de grafica vectoriala foloseste Corel sau alte softuri crack-uite.

Pana acum Inkscape nu avea pagini. Ca sa ma laud, mai nou Inkscape are si pagini. Era principala problema pe care utilizatorul de acasa o avea cu Inkscape.

Da, este adevarat. Aceste programe mai au bug-uri (dar la fel si cele pe bani), nu au versiuni noi la intervale regulate, nu sunt exact identice cu softurile ale caror alternativa sunt etc. Cu toate astea, sunt sustinute de o comunitate foarte larga de utilizatori. Oameni care lucreaza gratis la ele, in timpul liber. Orice problema am avut cu un astfel de soft (Inkscape, GIMP) am gasit mereu o solutie pe un forum.

Prefer oricand un soft facut de o mana de oameni, dar sustinut de mii, poate zeci de mii de oameni, decat un soft facut de o armata de oameni, dar o armata de oameni careia nu-i pasa de nevoile utilizatorului.

Un comentariu:

  1. "Prefer oricand un soft facut de o mana de oameni, dar sustinut de mii, poate zeci de mii de oameni, decat un soft facut de o armata de oameni, dar o armata de oameni careia nu-i pasa de nevoile utilizatorului."

    Daca armatei de oameni nu i-ar pasa de nevoile (= rezolvarea problemelor) utilizatorului atunci softul respectiv n-ar fi sustenabil comercial.

    RăspundețiȘtergere