20 aug. 2010

Mi-am luat si eu portia de Romania

Dupa Raluca, mi-am luat si eu portia de Romania. Eu am luat-o insa, direct de la sursa. Din Romania.

Suntem de la inceputul saptamanii in Romania, in concediu. Am decis sa venim aici ca sa ne mai vedem cu prietenii, sa vada si bunicii copilul si cu ocazia asta sa mai scapam si noi de el cand si cand.

Am constatat ca unele lucruri nu se schimba. Intrebare mea este, cine munceste in orasul acesta (Bucuresti)? Am incercat sa circul cu masina in timpul saptamanii pe la ora 12. Am presupus ca toata lumea e ori la munca ori in concediu. Da de unde... Vad ca toata lumea care mai e in Bucuresti, se plimba la orice ora cu masina.

Exista si in Bruxelles blocaje, la fel de mari si de rele ca in Bucuresti. Sunt cateva diferente majore insa intre blocajele din Bucuresti si blocajele din Bruxelles.

Prima ar fi ca in blocajele din Bruxelles se merge (nu se sta cate 15 minute pe loc, fara sa misti de pe loc). Unul dintre motivele principale si evidente, nu tine de infrastructura, de bani etc. Nu. Tine de un minim de bun simt. In Bruxelles nu se blocheaza intersectia. Daca vad ca nu am unde sa ma duc, stau naiba locului si mai astept urmatorul stop, pentru ca stiu ca nici ala din stanga si din dreapta nu va bloca intersectia, nici ala de la urmatorul stop nu va bloca intersectia si sigur cand se pune verde, o sa pot pleca mai departe sa-mi vad de drumul meu. N-ai sa vezi asa ceva in Romania cred ca intr-o mie de ani.

A doua este ca in Bruxelles, la ora 12, mergi snur. Lumea e ori la munca ori in concediu. Nu mai vorbesc de perioada aceasta de vacanta, in care, intr-adevar, in Bruxelles nu mai sunt blocaje nici la 9 dimineata sau la 6 seara. Dar chiar si intr-o perioada normala a anului, in Bruxelles sunt blocaje in general la 9 dimineata si la 6 seara (exceptand Ukkel... :D).

Apoi, in Bruxelles, nu exista smecherii care depasesc coloana la stop. Sigur, exista si acolo exceptii, se mai gaseste cate unul cand si cand care mai depaseste coloana, dar in general nu. Daca se sta in coloana, asta e... Stam cu totii la coada si asteptam sa ne vina randul.

In Bruxelles este evident si infrastuctura mai buna, strazi mai largi, cu gropi mai putine, parcari mult mai multe si multe alte motive care ar putea fi puse pe seama banilor. Dar in primul rand, totul pleaca, dupa parerea mea de la un pic de bun simt.

7 comentarii:

  1. he, he, ti-a fost dor de Romania ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai uitat sa spui niste amanunte:In Bruxelles daca e vreunul care taie fata, depaseste coloana, etc...este ori roman ori luxembourghez, ori arab. Nu se claxoneaza decat extrem de rar, nu urla muzica in masini (decat la arabi!) si nu te calca nimeni pe trecerea de pietoni. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai punctat foarte bine :D
    La muzica in masini as mai adauga o manea auzita din masina unui "domn" la bustul gol si cu lant mare pe gat... nu l-am auzit vorbind, dar as putea ghici usor nationalitatea :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm...inca ceva! Am o echipa care lucreaza in apartamentul de deasupra mea...cand m-am intors din Ro am gasit curtea noastra plina de mucuri de tigara si mi-am zis "iaca si la ei e la fel...bleahhh". De doua zile am aflat intamplator ca sunt romani. Ca sa zic asa...merde!

    RăspundețiȘtergere
  5. Din categoria "si la ei e la fel" intra kk de catel din parcuri. Si sunt destule, ca ma-ndoiesc ca toti stapanii de caini din zona sunt romani :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, Lixa, corect...dar e si un punct bun cu kk de catei...nu exista in nisipul din locurile de joaca!:D

    RăspundețiȘtergere
  7. La asta nu m-am gandit, ai dreptate. Nu m-am raportat la nivelul care trebuie :D

    RăspundețiȘtergere