4 aug. 2010

Demachiant / lotiune de curatare a fetei

Premize: cand fata se murdareste, substanta de baza din compozitia murdariei este uleiul. Ca sa cureti un ulei iti trebuie ori un detergent, ori un material destul de abraziv/absorbant, ori alt ulei. Cu apa evident nu merge, ca o sa alunece fix pe langa ulei.

Concluzie: cum cu un produs din categoria detergent nu as (mai) vrea sa ma dau pe fata, si nici nu vreau sa-mi polisez fata, a ramas uleiul. Si nu, nu orice ulei e uleios (o sa revin cu explicatii), ca sa ramana ca o masca. Deci se ia un ulei cu proprietati de curatare, si unul pentru diluarea primului.

Reteta:
1. Ingrediente:
    • Ulei de ricin (castor oil, huile de ricin)
    • Ulei de floarea soarelui sau ulei de masline
2. Se pun intr-un recipient si amesteca bine.

3. Proportii:
    • Ten gras: 30% ulei de ricin, 70% ulei de floarea soarelui / masline
    • Ten normal: 20% ulei de ricin, 80% ulei de floarea soarelui / masline
    • Ten uscat: 10% ulei de ricin, 90% ulei de floarea soarelui / masline
Se poate face orice cantitate, in functie de sticluta in care va ajunge combinatia; cand am incercat prima data, cred ca am facut vreo 10 ml de amestec, care m-a tinut vreo luna.

4. Mod de folosire:
    • se pune un pic de demachiant in palma, cam un sfert de lingurita
    • se maseaza usor fata, cam 5 minute minim. Asta pentru a avea timp sa inmoaie stratul de celule moarte, si pentru ca uleiul de ricin sa patrunda in pori. Incepand cam din minutul 2 - 3, o sa simti pe degete un fel de bilute mici, ca la un gel de curatare. Astea sunt punctele negre "extrase". Cosurile scoase "apar" pe maini ca niste bilute mici, albe si gelatinoase. 
    • la sfarsit, cand au exiprat cele 5 minute sau te-ai plictisit, se ia un prosop mic, se uda cu apa fierbinte si se pune pe fata. Se lasa proposul pana se raceste (sub 1 minut) si se curata usor fata cu acelasi prosop. Se repeta operatiunea cel putin inca o data. Prospul se pune apoi la spalat, ca sa nu pastrezi pentru spalatul de maine muradria pe care ai scos-o azi ;)
Experienta mea:
Folosesc metoda asta cam de jumatate de an, si sunt tare incantata de rezultate. Cand chiar am rabdare sa fac cele 5 minute :D (ma uit la un film intre timp / citesc ceva), fata arata ca dupa un tratament de curatare la cosmetica. Minus urmele rosii in zonele cu probleme care ramaneau cateva zile dupa cosmetica :P Cu prospopul, nu fac decat o data, si nici nu stau pana se raceste. Scenariul clasic pentru mine: curatat cam 2 minute (se curata stratul de piele moarta, dar nu si punctele negre / cosurile), si apoi sters fata cu un prosop inmuiat in apa fierbinte. Cam o data pe saptamana incerc sa fac toti pasii din reteta.

De ce uleiul de ricin:
Este unul din cele mai eficiente uleiuri pentru curatare. Intra foarte adanc in straturile pielii si are capacitatea de a scoate muradria de acolo. Produsul brut este concentrat si vascos, si de aceea trebuie diluat cu un alt ulei mai lichid.
Sunt si produse conventinale ("de pe raft"), care au in compozitie uleiul de ricin. Ar fi de evitat tocmai din cauza puterii de patrundere a uleiului de ricin, astfel ajungand adnc in piele si alte ingredinte mai putin binefacatoare din compozitie.
Mai multe detalii aici, uleiul de ricin avand si alte proprietati benefice.

Metoda se numeste The Oil Cleansing Method, iar muuulte comentarii si detalii pe tema asta le-am gasit pornind de aici.

7 comentarii:

  1. O metoda simpla si eficienta, se pare! Multumim ca ne-ai impartasit-o! O s-o incerc! Si eu sunt adepta tratamentelor naturale decat sclava produselor scumpe si mai mult sau mai putin toxice.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Svea,
    Spor la preparat si zi-mi cum a mers :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mama mia!!!!
    Sunt si eu in vizita pe blog... si acum ma culeg de pe jos.. ce sa fac? ulei, 5 minute, prosop .. apa fierbinte... mai citesc o data si intr-o zi cu soara o sa urmez pasii.. "sper sa nu gasesc tricoul cu metallica"! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adriana, hai ca-s chiar putini pasi pentru un produs cosmetic facut de la zero :D Pentru uleiul de ricin, iti dau eu o mostra sa incerci. Si o sa gasesti si o ultilizare la uleiul de masline din dulap ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am experimentat ieri in varianta minimalizata :) Ca nu am avut ulei de ricin! Si am incercat cu ulei de floarea soarelui desi am si de masline! Si am parcurs pasii folosind doar ulei de floarea soarelui! Si merge de minune! Ce-i drept nu eram machiata, dar curata fata si lasa pielea foarte fina! Mai fac in contnuare asa ca nu are ce sa fie rau pana imi cumpar uleiul de ricin. Eu am mai folosit ulei de masline pentru masaj corporal si sunt 100% multumita!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Svea, ma bucur ca a fost un experiment cu succes! Asa am facut si eu prima data, am incercat doar cu uleiul de masline, pana mi-a venit comanda de ulei de ricin :D Diferenta mare pe care am remarcat-o amestecandu-le a fost senzatia de "bilute" mici de pe degete.

    Am uitat sa zic, uleiul de ricin l-am luat de aici: http://www.akomaskincare.co.uk/product.php/85/castor_oil_certified_organic - produs bio, obtinut prin presare la rece din boabele de ricin (deci uleiul in forma cea mai bruta). Costa 2 lire pentru 50ml, si transportul pana aici 1.9 lire.

    RăspundețiȘtergere