24 sept. 2009

Ce nu-mi place pe aici

Ok, suntem aici de ceva timp (vreo 8 luni). Am avut timp sa vad si parti neplacute ale Belgiei. Urmeaza un post care evidentiaza cateva dintre aspectele neplacute pe care le-am intalnit de cand suntem aici (da, pentru cei care ma cunosc, am gasit si de-astea, desi probabil ca nu o sa va vina sa credeti). O sa le enumar in ordinea importantei (de la care ma deranjeaza cel mai tare, pana la cele care ma deranjeaza mai putin). Deci (in cazul asta se impune un "deci", nu-l folosesc doar ca sa folosesc "deci") sa incepem:

1. Cel mai si cel mai tare ma deranjeaza aici platitul toaletei publice. In Belgia e litera de lege. Oriunde mergi si ai o toaleta, 35 de centi minim. De ce ma deranjeaza asta? Ok, sunt cazuri in care sa zicem ca se explica. In primul rand la metrou. Daaaa!!!! Aici sunt total de acord cu asta. Am platit 35 de centi si a meritat fiecare ban. O curatenie impecabila. Total de acord. Dau si mai mult daca e cazul, dar curatenie ca aici nu am gasit nici in restaurante scumpe. Ok, poate mai inteleg si la un restaurant sa platesc toaleta. Desi nu mi se pare neaparat in regula, dupa ce mi-am platit consumatia, sa platesc si toaleta. Dar sa zicem. Mai intra din afara etc. Buuuun, si aici sa zicem ca au o scuza. Dar, ce nu o sa inteleg cred ca niciodata, este de ce trebuie sa platesc toaleta la film?! Da, la film. Nu, nu inainte sa-mi platesc biletul. La film, toaleta este dupa nenea ala de la poarta care ne rupe biletele. Deci in momentul in care am ajuns la toaleta, se stie ca mi-am platit biletul. Si cu toate astea, trebuie sa mai platesc inca 35 de centi. De ce? Numai ei stiu. Si ce m-a enervat cel mai tare este urmatoarea intamplare:

Ajuns la film, cumparat bilet, intrat... Bun, pana aici totu normal. Dupa intrare, ups... Ma trece... Ok.

- Mami, da-mi te rog 35 de centi ca ma trece...

- Aaaaa, stai sa ma uit...

Dupa vreo 3 minute de cautari:

- Imi pare rau, nu am...

Ok, dupa alte cateva minute de scotociri si cautari in zadar, ma gandesc ca nu ma trece chiar atat de rau. Lasa ca ma duc dupa. Dupa inca cateva minute, totusi zic hai ca ma duc. Doar mi-am platit biletu. Era doar ca mi-era rusine, nici nu ma gandeam ca nu o sa ma lase. Surpriza! Cu o fata foarte zambitoare si foarte calma, tanti de la poarta mi-a raspuns:

- Imi pare rau, daca nu aveti 35 de centi, nu pot sa va las...

Nu mi-a venit sa cred. A trebuit sa ma duc la bancomat, sa scot 20 E, sa-i dau bacnota de 20 E (la care mi-a dat rest pana la ultimul cent - atata i-ar fi trebuit sa nu aiba) si doar asa am reusit sa intru. Desi, repet, imi platisem biletu...

Alta data, o alta tanti mi-a spus ca nu are rest sa-mi dea la 20 E. Nu am apucat decat sa-i spun ca nu ma intereseaza, ca eu mi-am platit biletu si ca intru oricum. Cand sa intru (sunt chiar curios ce s-ar fi intamplat...) un nene din spate i-a schimbat bacnota cu 2 de 10 si mi-a dat rest.

Acum urmeaza in octombrie sa ramana Cata in Romania o saptamana si normal ca iar vom merge la film. Planul este sa reusesc sa fac rost de o bacnota de 100 de E si sa ma duc cu ea. Atata ii trebuie sa nu aiba rest. ;)

Pentru o tara extrem, extrem de civilizata, mi se pare o dovada enorma de nesimtire. Puneti fratilor biletu in loc de 8.5 euro, 8.85 euro, si lasati-ma in pace sa ma duc cand ma trece... Ce-i atat de complicat? Si unde mai pui ca mai faceti si o economie, ca mai scutiti cateva salarii pentru tantiile alea de la poarta. Pe timp de criza poate prinde chiar bine...

2. Telecomunicatiile. Aici, toate telecomunicatiile costa enorm. Ok. Nimic de comentat. Cineva mi-a spus ca benzina si telecomunicatiile sunt tot timpu corelate cu veniturile si cu nivelul de trai. Buuun. Sunt scumpe. Nimic de zis. Salariul este destul de mare, ne permitem, aia e. Trebuie un telefon fix, nu? Si un mobil (asta nu ca trebuie neaparat, da, de... ce sa-i faci? asa ne-am obisnuit). Ne-am luat si noi aici ce am gasit cel mai ieftin. Am zis sa nu ne aruncam chiar asa la cheltuieli. Deci am luat Carrefour Mobile (cel mai ieftin de pe piata; nu va ganditi la 1, 2, 3 centi pe minut etc.; cel mai ieftin aici inseamna 15 centi pe minut in retea) si Belgacom la promotie (telefon, internet, televiziune).

Ce am constatat dupa asta? Aici ieftin inseamna si prost. De foarte proasta calitate. Nu am folosit inca Proximus sau mai stiu eu ce, dar de exemplu Carrefour Mobile e sub orice critica. In primul rand nu au relatii cu clientii. Au doar un robot si site. Atat. In al doilea rand, nu au mesaje cand cineva nu-ti raspunde. Adica sun pe Lixa, suna doar de 3 ori (adica vreo 10 secunde) si daca nu a raspuns in timpul asta pur si simplu se inchide. Nu tu "nu raspunde", "nu e in raza" etc. Alta data, pur si simplu nu suna. Formez, stau cu telefonul la ureche si dupa o perioada ma uit pe ecran sa vad ce se intampla. Si nu se intampla nimic. S-a intrerupt pur si simplu fara sa ma anunte, fara nimic. Pur si simplu. Nici nu-ti dai seama ca s-a intrerupt...

Belgacom, pentru ca am luat la promotie (tot pachetu) nu platim decat vreo 60 E / luna (da, asta-i pretul mai micut). Dar din nou, totul e sub orice critica (totul, mai putin Internetul - asta merge cum trebuie dar traficul e limitat - 30 Gb / luna). Telefonia fixa e voice over ip si in viata mea nu am intalnit un serviciu mai prost. Cei care vorbesc cu mine la telefon, stiu despre ce-i vorba. In timpul convorbirii, odata la 15 secunde, pur si simplu se intrerupe si interlocutorul nu ma mai aude deloc. Aude o gramada de pacanituri si alte de-astea. Si asta se intampla absolut la fiecare conversatie fara exceptie si absolut aproximativ la fiecare 15 secunde. Televiziunea, nu se compara cu ce aveam in Romania de la Romtelecom. Receiverul care l-am primit raspunde extrem de lent la comenzi, ghidul de programe e extrem de greu accesibil (non-intuitiv) iar functia de vreau sa urmaresc programul ala la ora aia e atat de complicata incat am si renuntat.

Singura parte buna cu Belgacomul e ca modemul e "n" in unul. Adica are orice functie am avea nevoie. E router wireless, e router, e modem, e tot ce avem nevoie. Il punem pe ala si gata. Nu mai trebuie alte routere, modemuri etc. Partea proasta e ca interfata de configurare este infioratoare. Sunt IT-ist. Am deschis porturi de atatea ori in atatea modeme si sisteme. Pe asta nu am reusit (spre rusinea mea). Pur si simplu nu am gasit de unde se deschide un port catre exterior. Pentru DC++ (prietenii stiu de ce).

Traficul de internet, dupa cum spuneam e limitat. Ok. Nu ma deranjeaza atat de tare. Nu am atins niciodata limita. Dar problema este la torente, de exemplu. A trebuit sa limitez banda de upload la 3Kb/s (da, stiu ca nu-i frumos din partea mea, dar ce era sa fac?). Lasam noaptea laptopul sa mearga, si dimineata constatam ca eu am tras un giga, in timp ce de la mine se trageau minim 5GB. Iar in ritmul asta, as fi atins si cota. Altfel nu ma deranjeaza, dar am zis ca totusi sa-mi ating cota cu ce dau eu jos, nu cu ce dau altii de la mine. Din cauza asta nici nu prea folosesc torentele. Foarte rar.

Poate mai incolo le vom incerca si pe cele mai scumpe (oricum, la Belgacom renunt clar cand expira contractul - inca cateva luni si am scapat).

Ca o concluzie, Romtelecom vs. Belgacom (servicii, preturi), Romtelecomul castiga de la distanta si detasat.

3. Vremea. Da, asta e veche, dar e intr-adevar suparatoare. Nu cred ca am prins in 8 luni de zile, o saptamana intreaga fara ploaie (fie iarna, fie vara). Ploua mai mereu. Cand ti-e lumea mai draga, pac, o ploaie. Cica ar fi fost o saptamana fara ploaie cat am fost noi plecati in concediu. Dar asta nu se pune. Stiu ca fericit cel ce crede fara sa vada, da eu pe asta trebuie s-o vad. Deci pana nu o vad, nu o cred... Hai, sigur? Nici macar o picatura toata saptamana? Macar un puiut de ploaie, ceva... Fugi de-aici... Nu te cred!

4. In Belgia, daca esti sarac, nu poti plati online. Cum asa? Pai uite asa:

Venit in Belgia in februarie, fuguta la banca sa-mi iau cardul bancar (foarte operativi ING-ul - toate actele erau gata prin telefon, doar m-am dus si am dat un autograf pentru nenea ala de la banca si gata, uite cardul). Am vazut eu ca e Maestro, da am zis ca aia e. Asa or avea astia aici. Deci, luat cardul in maxim 15 min, dus acasa, fuguta pe Internet, sa cumpar si eu ceva. Umplut eu cosul de produse, pus tot ce trebuia, hai sa platesc acu... Buuun. Toate bune si frumoase pana aici. Cand sa platesc, hopa... Nu e bine. Cica e card Maestro si nu prea merge sa platesti cu el online. Ok. Am eu card Visa din Romania. Bag cardul Visa, bag toate datele, dau finalizare comanda... Hopa... Surpriza din nou. Zice ca totu e ok, doar ca al meu card e din Romania, iar adresa de livrare o vreau in Belgia. Vrei sa ma fraudezi, bai smechere? Nu tine. M-am prins, deci nope. Vrei in Belgia, baga un card de Belgia, daca nu, du-te la tine acolo si ridica-le de unde vii (in paranteza fie spus, as fi inteles treaba asta in sens invers, adica adresa de Romania, card de Belgia, dar ma rog... au dreptate, nu am ce sa comentez). Ok. Nu merge. Nu-i nimic.

Fuguta inapoi la banca. Zic:

- Domne, cardul asta de mi l-ai dat matale, nu-i bun sa platesc online, ca cica e Maestro.

- Stiu, zice nenea de la banca, ca nu-i bun.

- Pai da-mi si matale atunci unu care sa mearga online, zic eu.

- Pai pentru online, zice nenea, doar Visa sau Mastercard.

- Perfect. Baga unu din alea si la baiatu, ca sa pot si eu sa platesc online.

- Pai, zice el, alea sunt doar de credit aici in Belgia, nu si de debit. De debit, doar Maestro.

- Pai ok, atunci ce trebuie sa am ca sa-mi dai si mie credit, zic eu?

- Pai adu tu la noi adeverinta de salariu si se rezolva.

- Aaaa, doar atat? Pai se rezolva imediat.

Dat fuga la firma, luat adeverinta de salariu, mers inapoi la banca.

- Gata nenea, uite aici adeverinta de salariu, stampilata, semnata, tot ce trebuie.

- Hmmm, mda... zice nenea. Dar nu pot sa-ti dau 1000 E credit pe salariu asta.

- Nu-i nimic, ca nu vreau 1000 E credit. Da-l incolo. Cui ii trebuie? Baga si matale mai putin. Imi ajung si 50 E.

- Pai da, dar 1000 E e minim. Altfel nu pot sa-ti dau.

Si uite asa, a fost nevoie si de a doua adeverinta de salariu, de studii din partea lor, de calcule, de telefoane si de mailuri, dar de ce ai atatea cheltuieli, dar cum e cu veniturile si pana la urma (dupa ceva vreme de la venirea in Belgia - aici Lixa sa ma completeze, poate stie mai exact) am obtinut cardul Mastercard cu credit de 1250 E sa pot si eu ca tot omu in secolul 21 sa platesc online.

Dar concluzia care o trag, este ca in Belgia, daca esti sarac, nu poti plati online. Adica daca nu ai un salariu destul de mare ca sa-ti iei un card de credit, nu ai cum sa platesti online. Pai asta mi se pare mama tuturor discriminarilor, ca tot e la moda acu sa ne acuze pe noi ca discriminam unguri, tigani etc. Pai ei discrimineaza oamenii saraci. Corect? Dar ma rog... presupun ca cine vrea isi poate face si cardul ala de credit, cum si noi am reusit pana la urma.

Oricum chestiile deranjante de aici mi se par acceptabile. Adica nu se compara cu oameni care se bat la semafor, cu maidanezi care latra toata noaptea, cu alarme de masini care suna toata noaptea si cu atatea altele cunoscute.

Ca o concluzie generala dupa 8 luni (inca nu ma pot exprima categoric, ca mai am probabil multe de vazut pe aci) incep sa cred ca da, pe aici umbla cainii cu covrigi in coada (doar la sensul figurat - in 8 luni de zile nu am vazut picior de caine comunitar). Dar dupa cum spuneam, e momentan doar o parere bazata pe prea putina experienta. Mai ramane de vazut!

5 comentarii:

  1. Dupa ce ne-am mutat evident am vrut internet. Cum romtelecom si constructorul au avut grija ca unul sa detina monopolul iar celalt sa castige ceva nu am avut de ales si am trecut la a incheia un contract.
    Cum romtelecomu' a zis ca internet fara linie telefonica nu se poate ca prima data vine firu' de telefon si apoi putem pune modemul...am facut si abonament de telefonie. Primul soc a fost ca era exact pe dos a venit internetul cu fibra optica si apoi telefonul pe VoIP. (bila neagra)

    Acum 3-4 zile s-a bulit serverul de DNS ca electricitatea inca nu este pe baza de Enel si mai exista caderi de tensiune ca nu face fata actualul transformator. Oricum ar fi toata lumea din complex a sunat si cica ar fi remediat dupa vreo zi. Dupa ce toti aveau net noi nu aveam decat telefonul. Am sunat iar timp de 2 zile un tip de la romtelecom m-a sunat de vreo 4-5 ori pe mobil sa-mi zica (ca a vorbit cu tehnicul si nu exista probleme la ei, ca sa facem niste verificari la mine apoi ca trebe sa-i dau un MAC, apoi sa verifice) Oricum ar fi am ramas uimit ca cineva a raspuns in call-center destul de repede... ca m-a sunat el pe mine de x ori sa ma intrebe, e bine, nu e bine, ce a facut si care este statusul problemei. Am ramas cu o impresie ca cineva chiar se ocupa de problema mea, foarte multumit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Macar nu poti sa zici ca te plictisesti, ai aventuri noi in fiecare zi! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam derizoriu, daca te gandesti ca ai neaparata nevoie de chestiile astea, si nu poti decat cum vor ei, cat vor ei si cand vor ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. In Belgia nu exista IDeal?
    http://ideal.nl/?lang=eng-GB

    Locuiesc in Olanda, nu am inca un card de credit si m-am lovit de aceeasi problema, insa majoritatea magazinelor online din zona (de la mancare la electronice) accepta plata prin IDeal, si nici macar nu ai nevoie de card, banii se iau direct din contul bancar. Merita o intrebare la ING, sincer sistemul mi se pare preferabil cardurilor de credit, mai ales ca datele nu ajung niciodata la merchant, ci se face autentificarea direct cu banca!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer, nu stiu ce-i ala IDeal. Acum aud prima oara, dar ma voi interesa si voi intreba si la ING. Oricum, cardul pe net nu-l folosesc decat la comercianti renumiti (de tipul Amazon). Altfel, daca trebuie sa platesc ceva cu cardul catre un comerciant "no name", platesc doar daca au PayPal.

    RăspundețiȘtergere