23 iun. 2013

Despre botezul la copiii



Acu cateva saptamani am botezat-o pe cea mica. Cum vorbeam si cu Lixa (mai in gluma, mai in serios), sper ca asta a fost ultimul botez pentru mine.

Mi-am botezat toti cei 3 copiii, dar nu pentru mine sau pentru ei. I-am botezat pentru familia extinsa. Parinti, veri si alte rude care probabil i-ar fi renegat daca cumva nu i-as fi botezat.

Eu sunt ateu. Sau nici macar nu stiu daca ateu nu ma pot defini. Sigur, ca tot omul, si mie mi-e greu sa accept ca atat e. Viata asta si dupa aia nimic. Absolut nimic. Poate exista ceva. Nu stiu. Daca cred in ceva, cred mai degraba in ceva gen Star trek, Matrix si alte asemenea.

Poate sunt dispus sa cred si intr-o fiinta supra naturala care a creat totul, care ne iubeste si care are putere de viata si de moarte asupra a tot ce misca pe pamantul acesta. Dar in ce nu cred cu siguranta este insitutia Bisericii.

Nu mi se pare normal ca cineva sa vina si sa-mi spuna uite asa trebuie tu sa crezi, uite asta trebuie tu sa faci. Sunt de acord cu a da niste linii mari de comportament, ce e acceptabil si ce nu. Dar nu poate sa-mi spuna cineva cum sa-mi exprim credinta. Asta e ceva foarte personal, care tine numai si numai de mine. Cum sa ma rog. A, daca eu vreau si consider ca e ok modul in care-si exprima si ei credinta, atunci mi-o pot exprima si eu la fel. Dar nu sunt de acord sa-mi exprim credinta neaparat asa cum zic ei, ca asa zic ei. Ca altfel ajung in Iad. Ca altfel nu sunt "crestin". Nu mi se pare igienic sa beau din paharul din care a baut tot satul. Nu mi se pare igienic sa pup unde a pupat tot satul. Poate nu sunt de acord sa consum nici macar o picatura de alcool. Poate nu am timp sa ma duc la slujba. Poate nu vreu sa ma duc la slujba.

Eu nu sunt si nu voi fi niciodata de acord ca un om care traieste toata viata lui facand numai bine, nemintind, nefurand, neinseland, dand bani pentru cauze bune, nu va ajunge in Rai, sau nu va primi ce e mai bun de primit dupa ce-si termina viata asta, doar pentru ca n-a fost la Biserica in fiecare duminica. Sau pentru ca si-a pus anumite intrebari, de genul Dumnezeu chiar exista?

Sa ne inchipuim un conducator, un lider al oricarei tari (din lumea a treia pana la lumea intai) de pe planeta. Cum ar fi catalogat, daca ar spune supusilor sai: "eu va dau mancare, va dau caldura, va dau locuri de munca, dar voi trebuie in fiecare duminica sa veniti sa-mi pupati inelul, indiferet daca aveti timp sau nu, indiferent daca vreti sau nu. Daca nu veniti, atunci nu va mai dau toate cele. Nemaivorbind ca va voi si pedepsi, iar daca ma mai si vorbiti de rau, sau incercati sa vedeti cum e in alta parte, atunci va pot chiar si omori." Cum ar fi catalogat un astfel de pamantean? Dictator, nu? Eu exact asta refuz sa cred. Ca daca o fiinta supra naturala chiar exista, atunci acea fiinta e un dictator. Sau daca e, atunci eu ma revolt (atat cat pot) si zic nu multumesc.

Nu vad logica botezului pentru un copil de 3, 4, 5 sau 6 luni. Cum se poate acel om numi crestin, daca nu a fost intrebat daca vrea? Sunt perfect de acord cu botezul mai incolo. Nu neaparat la 18 ani. Si mai inainte. Dar copilul acela sa aiba macar idee cat de cat ce implica asta, in ce se baga. Iar daca cineva considera ca un copil sub 18 ani nu stie ce vrea (probabil ca nu are copiii) atunci foarte bine. Boteaza-l dupa 18 ani. Alfel, cum se poate spune ca aceea fiinta este crestina? Doar pentru ca am botezat-o eu fara sa o intreb? Sa fim seriosi. Si eu am fost botezat. Asa si? Nu simt nimic la adresa Bisericii sau a religiei dupa dogmele ei. Sau daca simt ceva, nu e nimic magulitor.

Sa-mi spuna si mie cineva cati copiii a botezat Isus, sau Ioan Botezatorul.

Si mi se pare total imbecila ideea ca daca nu botezi copilul, toate relele pamantului i se vor intampla. Cum poate fi pedepsit un suflet nevinovat de 3 luni pentru ca parintii sai sunt asa cum sunt? In ce lume normala se intampla asta? Cum de nu e pedepsit parintele care ia aceasta decizie?

A incercat cineva sa-mi explice mai acu ceva timp, ca e pedepsit copilul pentru ca asa simte mai abitir parintele. Din nou, imi cer scuze, dar ce fel de fiinta e aceea care face asa ceva? Ce fel de om ar fi acela care face rau unui copil de 3 luni, doar pentru ca parintii acelui copil i-au gresit? Cum ar fi catalogat un astfel de muritor? Sa inteleg ca asa ceva e rezervat numai fiintelor supra naturale? Pardon, dar eu nu sunt de acord.

Din nou, asta e numai si numai dogma bisericii. Ei au nevoie de numere in circumscriptii. Ei, nu Dumnezeu, nu aceea fiinta supra naturala care ne iubeste pe toti. Biserica vrea cantitate, nu calitate. Oamenii din Biserica, nu cineva acolo sus. Iar ideea ca daca nu botezi copilul toate relele din lume i se vor intampla, din nou, este o idee lansata tot de Biserica, de oameni. Nu-mi spuneti ca asa zice Biblia pentru ca si Biblia e scrisa tot de oameni.


Later edit:

PS: As dori sa fac o precizare. Sa nu creada cineva ca am ceva cu botezul in sine, cu traditia etc. Oricine e credincios, oricine este miscat de botez si religie, isi poate boteza copilul si eu nu voi comenta nimic. Nu ma opun botezului. Oricine vrea sa-si boteze copilul o poate face si la o luna sau la doua saptamani. Foarte frumos. Dar nu vad de ce trebuie sa-mi fie mie impus sa-mi botez copilul, din moment ce eu sunt ateu si pe mine nu ma misca cu absolut nimic.

14 comentarii:

  1. Greu de acceptat fiinta noastra muritoare. Adesea ii invidiez pe credinciosi, de orice religie ar fi ei.
    Eu n-am vrut ca al doilea copil sa fie botezat dar familia facea niste presiuni uriase. Am facut f rau ca am cedat, botezul a fost cumplit, copilul avea peste un, s-a speriat si a plans foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca o dovada in plus ca in Romania botezul e obligatoriu. Taica-miu zicea (inainte de botezul celei mici) "cum sa fie obligatoriu, te obliga cineva sa o botezi pe aia mica?". I-am raspuns "A, ok. Atunci eu n-o botez pe aia mica". A facut niste ochi mari si a zis "Pooooftiiiim?!"

      In Romania botezul e inca obligatoriu, dar asta nu inseamna ca acei parinti care-si boteaza copiii sunt crestini. Sa nu mai vorbim de copii, pe care nu-i intreaba nimeni nimic.

      Ștergere
  2. Botezul la o luna sau doua a ramas din evul mediu de cand mureau pruncii pe capete din cauza bolilor si a maladiilor vremii, iar oamenilor le era frica sa nu moara copiii nebotezati.
    Asta ca o sa atraga toate relele din lume e prima oara cand o aud.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai dupa cate stiu eu (recunosc ca nu prea multe), copilul mosteneste pacatul originar. Prin urmare, daca nu e botezat, copilul nu e curat. Din nou, despre pacatosi, dupa stiinta mea (nu prea mare) se spune ca vor fi pedepsiti de Dumnezeu, nu?

      Dar ca sa-ti raspund la intrebare direct, eu am auzit-o de la babe. O fi, nu o fi adevarat, mie mi s-a parut logic (in logica idioata a pacatului originar si a unui copil care nu poate fi ingropat "crestineste" daca nu e botezat) ca acei copiii nu sunt vazuti bine de Dumnezeu, nu, pentru ca parintii lor (acu 6000 de ani) au pacatuit. Nu e asta adevarat?

      Ștergere
    2. De ce nu mai e nicio postare pe blogul tau?

      Ștergere
    3. Pai asa este cu pacatul originar, e mostenit si practic un suflet nebotezat n-are nicio sansa la mantuire, nici macar la judecata de apoi. Ca o fi corect sau nu - stii cum e, is incurcate caile Domnului :) Dar din cauza asta se boteaza copiii de mici.

      Curiozitatea mea fata de opinia ta e alta: avand in vedere ca noi oamenii suntem niste flegme in comparatie cu pamantul sau universul pe care le-am gasit de-a gata, ai curajul asta sa nu crezi in Dumnezeu? Ai curaj sa nu-ti botezi copilul? Risti sa suporti consecintele in cazul in care vei descoperi ca exista Dumnezeu (daca exista)?

      M-am gandit si eu indelung la tema asta si tre' sa recunosc ca am ajuns la capatul logicii mele. Am intors problema pe toate partile. Si daca generatii inaintea mea, popoare intregi, filosofi, fizicieni etc. au murit plini de indoieli in privinta existentei lui Dumnezeu, eu nici atat n-am sa reusesc sa ajung la vreo concluzie.

      Prin urmare mi-am botezat copilul si-i voi boteza si pe urmatorii daca voi mai avea. Nu sunt habotnic, dar deocamdata am lasat lucrurile asa cum le-am primit si eu.

      Ștergere
    4. M-am oprit din scris pe blog ca nu-i dadusem o directie clara si scriam haotic. O sa ma reapuc de scris undeva pe la inceputul anului viitor, de data asta am o idee mareata in minte ;))

      Ștergere
    5. Pai si cum ramane cu celelalte 5 miliarde (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_religious_populations) de oameni care nu-si boteaza copiii pentru ca au alte religii? Cu ei ce se va intampla? Pe ei ii intreaba cineva daca au curajul?

      Eu, ca sa-ti raspund la intrebare, da, am curajul. De fapt, nu-l consider un curaj. Eu consider ca chiar daca aceasta fiinta supra naturala exista, daca chiar ne iubeste pe toti (cel putin asa cum intelegem noi, ca oameni iubirea) ar trebui sa-i iubeasca si pe pacatosi la fel.

      Dupa cum am spus si in post, eu nu cred ca o astfel de fiinta ar pedepsi pe cineva care face numai bine in viata (nu intelege din asta ca e cazul meu, vorbesc generic) doar pt ca nu s-a dus duminica la biserica, nu si-a botezat copilul sau a mancat carne inainte pe 20 decembrie.

      Aceea fiinta ar avea mult mai mult de castigat daca acel suflet (acel copil de 3 luni) ar veni catre ea din proprie initiativa. Daca ar fi botezata in cunostinta de cauza. Cu ce-i foloseste inca un adept de numai 6 luni?

      Ca sa intreb altfel, tu daca ai fi un lider spiritual, un lider de orice natura, cine ai prefera sa te urmeze? O turma de oameni spalati pe creier sau fara discernamant (vezi caz copiii de 6 luni) sau o mana de oameni care chiar cred in tine, care chiar cred in invataturile tale?

      Ștergere
  3. cine nu este in stare sa-si accepte biserica precum metafora e ori cretin ori disperat. iar ritul e un bun motiv de a ne aduna impreuna, altfel... pen'ce?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acu din asta, inteleg ca toti ateii sunt cretini?

      Vezi, asta este inca o problema pe care o am cu biserica. Intoleranta fata de orice este un pic deviant.

      Dar despre asta o sa scriu poate in alt post, ca e mult prea mult de scris aici.

      Ștergere
  4. Buna. Din pacate, babele nu sunt in masura sa ne raspunda la aceste intrebari.
    Te rog, roaga pe altcineva sa iti lamureasca aceste dileme, perfect normale. Este adevarat ca firesc este sa crezi pt ca stii, a trecut vremea sloganului "crede si nu cerceta". Nu este adevarat ca ne pedepseste Dumnezeu, El nu i-a pedepsit nici macar pe cei care L-au pus pe cruce. Nu de asta ne botezam copiii. Eu am o fosta colega de facultate care e casatorita doar civil, are 2 copii nebotezati si locuieste in Iasi (deci botezul nu e obligatoriu). Nu au patit nimic, nu au atras nici un fel de rele asupra lor. Ii botezam pe copii pentru a se bucura de darurile Bisericii: pot fi pomeniti la Liturghie, pot fi impartasiti, se poate face Taina Sf Maslu pt ei cand sunt bolnavi, ceea ce nu este putin lucru. Dupa Botez au inger pazitor, ceea ce nu e de ici, de colo. Eu vad si acum, cu 3 copii, si am vazut si cand aveam doar unul, ca nu ii putem feri de toate accidentele, bolile, etc. Este important sa aiba si ajutor de sus, pe langa cel pe care il dam noi. Ii botezam de mici, dar asta nu inseamna ca ei nu isi pot schimba religia cand vor fi mari. Botezul nu obliga la nimic, Dumnezeu nu obliga la nimic. E ca si cand nu i-as da acum bebelusului carne, ca poate el va vrea sa fie vegetarian cand va creste. Acum ii dau tot ce cred eu ca este mai bun (si fizic- carne si religios- Botez, impartasit), iar el, cand va creste, va fi liber sa faca ce vrea. Cristi a vazut aici, in Germania, copii romani care si-au revenit din coma si au plecat pe picioare acasa, in ciuda prognosticului medical rezervat, dupa ce preotul s-a rugat la capataiul lor sau dupa ce au fost unsi cu ulei de la Sf Nectarie. Sigur ca nu avem dovezi ca si-au revenit datorita acestor ajutoare. Poate ca s-ar fi vindecat si fara. A avut si un pacient care a murit, desi a fost botezat in spital...Imi pare rau pt lipsa de toleranta fata de cei care gandesc diferit. Iarasi zic, nu stiu daca asta este pozitia Bisericii sau doar a babelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de acord cu tot ce zici tu aici. Dar asta este valabil pentru cineva care crede. Eu stiu ca astea sunt motivele pentru care tu ti-ai botezat copiii si mi se pare un lucru foarte frumos. Dar asta nu este pentru mine. Nu este pentru mine ca eu nu cred chestiile astea. Ca sa incepem cu inceputul, eu nu nici nu sunt sigur ca Dumnezeu exista. In primul rand, daca ar exista Dumnezeu, de ce ajung acei copiii acolo, la Cristi? De ce trebuie sa treaca prin acele experiente si ei si parintii lor, chiar daca se fac bine? De ce trebuie sa vina un alt om sa se roage pentru ei? De ce nu este de ajuns sa se roage parintii lui pentru el, daca acei parinti sunt credinciosi (si chiar daca nu ar fi credinciosi)?

      Ori eu exact de asta sunt nemultumit. Pentru ca botezul, in Romania inca este impus de societate. Eu sunt de acord ca societatea se dezvolta si poate in 50 de ani, intr-adevar isi vor boteza copiii numai cei ce cred. Dar pentru moment, uite eu, nu am avut nici puterea si nici vointa sa ma lupt cu absolut toata familia ca sa nu-mi botez copiii. Si atunci, de gura lor, a fost mai simplu sa-i botez.

      Asta e starea lucrurilor in Romania actuala. Botezul este obligatoriu la copii mici, dar nu impus de Biserica. Impus de societate.

      Ștergere
  5. Da, din pacate, asa e, toata lumea sare cu gura in incercarea de a ne convinge sa ne crestem copiii asa cum vor altii. Societatea impune in Ro ca fetitele sa aiba cercei inca din maternitate, copiii sa foloseasca olita la 10 luni, sa le stie de frica parintilor, iar parintii sa ii bata pe copii, etc. Nu stiu cati dintre cei care insista pro Botez, chiar merg la Biserica, sau vor asta doar din superstitie. Din pacate, in Ro (am auzit ca si in Rusia), multi oameni se raporteaza la Dumnezeu in termeni de "noroc-ghinion". E trist ca ati fost nevoiti sa ii botezati la presiunea familiei, dar ce voiam sa iti spun este ca nu reprezinta un rau ireparabil :)) Copiii vostri vor putea trece oricand la alta confesiune sau chiar la alta religie. Daca intri la Politehnica, nu esti automat inginer. Te poti razgandi oricand. Si Botezul reprezinta doar poarta spre Ortodoxie, copilul nu este obligat sa continue.
    Despre copiii de la spital, vorbim pe indelete cand ne vedem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici vorba ca s-a produs vreun rau. Normal ca nu sufera nimeni din cauza botezului.

      "Piercing-uri" nu i-am dat Izei. O sa aiba ea timp cand o creste daca vrea.

      Ai perfecta dreptate cand spui ca majoritatea celor care insita pentru Botez nici macar nu merg la Biserica regulat.

      Ștergere