30 nov. 2010

Vin in Belgia. Ce as vrea sa stiu. 1. Imobiliar

Cum am scris de multe ori mesajul asta, m-am gandit sa-l transform intr-un post pe blog, sa fie accesibil cat mai usor, si sa am motiv sa prezint mai structurat ideile.
Nota: toate detaliile de mai jos sunt desprinse din experienta noastra, deci unele aprecieri pot fi foarte subiective.


Incep cu gasitul un apartament de inchiriat, pentru ca de obicei e primul lucru pe lista.
  • site-uri cu anunturi: www.immoweb.be, www.vlan.be
  • nr de camere din anunturi = nr de dormitoare (fara a include sufrageria)
  • regiunea Bruxelles-capitala are 19 comune + Bruxelles-ul.

    Comune 
    mai verzi, mai linistite, si accessibile usor cu transportul in comun, sunt: Woluwe Saint-Pierre, Woluwe Saint-Lambert, Auderghem, Watermael-Boitsfort, partial Etterbeek si Ixelles. In ansamblu, partea de est a regiunii, fara a te apropia de centru (Ville de Bruxelles).

    Pentru varianta mai animata, dar totusi fara fete dubioase, ar fi parti din Ixelles (zona universitara) si Saint Gilles.

    Restul comunelor nu sunt atat de sigure – cele mai slab cotate sunt Anderlecht si Forest.

    Din capitolul comune linistite, dar mai greu accesibile cu transportul in comun, sunt: Uccle, Evere, Kraainem.
  • majoritatea apartamentelor sunt nemobilate. Diferenta de chirie este cam de 200 euro in minus fata de cele mobilate. Avantajul apartamentelor mobilate este ca poti face contract si pe o perioada mai scurta (1 an)
  • contractul standard 
    de chirie este 3/6/9. Pe scurt, e un contract pe 3 ani, iar dupa perioada asta, o data la 3 ani poti renegocia. Daca vrei sa pleci inainte de 3 ani, platesti o despagubire de 1/2/3 luni, in functie de cat mai e pana la cei 3 ani. La fel si daca proprietarul vrea sa incheie contractul, cu mentiunea ca el plateste despagubirea – evident :D Dupa cei 3 ani, preavizul este de 3 luni (parca), dar fara vreo despagubire.
  • pe langa
    asigurarea 
    pe care o face proprietarul, si chiriasul trebuie sa faca una, atunci cand semneaza contractul de chirie. Noi am platit cam 100 si un pic de euro / an, factura venind la vreo luna dupa ce am semnat contractul de asigurare.
  • cand iei in primire apartamentul, trebuie sa faci un
    "etat de lieux" 
    (=starea lucrurilor). Adica o foaie in dublu exemplar, semnata de proprietar si chirias, in care se descrie foarte amanuntit starea apartamentului. Procesul asta verbal se poate face direct, intre proprietar si chirias, sau de catre o persoana specializata, contra cost (aprox 400 euro). Avantajul unui specialist este ca se uita si in gaura ...wc-ului... dupa stricaciuni si le noteaza, astfel cand pleci si se face din nou un etat de lieux, nu te trezesti ca iti imputa proprietarul o stricaciune care exista de dinainte sa te muti in apartament. Pe de alta parte, sunt destui bani de dat, mai ales la inceput de drum.
  • chiria este partea efectiva pe bani care ajunge la proprietar. Pe langa asta, trebuie platite si anumite cheltuieli pe care proprietarul le are (de ex: incalzire, intretinerea blocului, apa) – "charges". De restul cheltuielilor (de ex: electricitate, tv, Internet, telefon) se ocupa chiriasul, in general. E indicat sa intrebi exact ce intra in loyer si ce intra in charges.
  • de obicei,
    plata chiriei 
    se face in avans, intr-un cont bancar specificat in contractul de chirie.
  • garantia pentru chirie 
    se depunde in banca, pe numele chiriasului, intr-un cont blocat. Chiriasul depone banii, dobanda revine chiriasului, iar banii pot fi retrasi la sfarsitul contractului de chirie, cu semnatura proprietarului. Valoarea garantiei este de 2 ori chiria, suma stabilita de lege. De asta e recomandat sa ai un cont (curent) in banca cat mai repede posibil.
  • un apartament se gaseste destul de repede (in medie cam 2 sapt, din ce-am intrebat prin jur). De asta e bine sa ai o solutie de
    cazare temporara 
    pana se elibereaza apartamentul: hotel (destul de scump), prieteni, cazare pe termen scurt. Sunt ceva optiuni pentru cazare pe termen scurt, nu foarte ieftine, dar oricum mai acceptabile ca pret decat un hotel.
  • daca un apartament ti-a placut, e bine sa ceri
    contractul 
    inainte si sa ai timp sa-l citesti. Pe tot. La unul din apartamentele pe care le-am vazut, proprietarul voia sa fie curatata anual toate tevile din casa, si sa-i trimit chitanta de la mester drept dovada. Si sa platesc eu asta. In acelasi contract, proprietarul se ocupa de reparatii doar daca erau probleme la pereti, restul era treaba si cheltuiala chiriasului. Dupa ce le-am scris un mail lung alora de la agentie, care-mi facusera prezentarea casei si-mi dadusera contractul, mi-am mutat gandul de la apartamentul ala - pacat, era o zona chiar frumoasa. Vezi mai jos un model de contract "safe" pentru comparatie, recomandat de legistii din Comisia Europeana.
  • o clauza utila de avut in contract: daca vrei sa pleci mai devreme de deadline-ul contractului (care, cum am zis, de obicei e 3 ani), poti sa te ocupi tu de gasirea urmatorului chirias, astfel incat proprietarul sa aiba continuitate. Avantajul este ca nu mai platesti penalizare.
  • daca chiriasii actuali sunt prezenti cand vizitezi, intreaba de cam cat platesc pe luna la lumina, caldura. Despre magazinele din zona. Despre vecini. Despre proprietar.

Documente utile
:

18 comentarii:

  1. Bravo, multumim frumos, foarte util! Multa sanatate voua si copiilor!

    Adrian
    Un viitor lucrator la Comisie.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adrian: cu placere. In zilele urmatoare vor urma si celelalte capitole :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De Laeken cam ce stiti?

    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca e comuna in care e Atomium. Un coleg care statea in Laeken zicea ca zona nu e foarte prietenoasa seara/noaptea. Mai multe nu stiu despre Laeken, din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim mult pentru info :)

    La obiect , concise si de foarte mare ajutor in caz de nevoie :D .

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani si sa va dea Domnu multa sanatate pt tot ce ne-ati scris aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte util postul! Ma bucur ca am descoperit blogul (via Irina de la 'Caprele Irinucai').

    Deci St Gilles e OK? Ca din ce am citit pe Net e si nu e...

    RăspundețiȘtergere
  8. @light play, am mers destul de mult cu masina prin St Gilles. Ce-am observat: in jurul Av Louise pare zona buna, cu magazine selecte. Animatie zi si seara - asta se poate traduce si prin greutatea cu care gasesti un loc de parcare :D. Cum te despartezi simtitor de Av Louise, strazile par mai dubioase. Mai ales spre Forest. Din nou, astea sunt impresiile mele din exterior, n-am locuit in St Gilles.

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut sunt un tanar de 28 ani si vreau cu sotia farmacista sa venim in Belgia, problema este ca eu trebuie sa vin primul sa caut chirie si ceva de lucru pt ca ea va veni cu contract.Cum pot sa imi iau o chirie undeva langa ceva oras mai mare gen Liege sau Bruxeles etc fara a avea nici un act la mana, banii nu sunt o problema dar totusi nu as vrea sa stau la hotel,va rog daca aveti un sfat pt mine dati un mail la legionarus007@yahoo.ca

    RăspundețiȘtergere
  10. salut!eu locuiesc in laeken si nu mi se pare chiar neprietenoasa zona,in afara faptului ca si acolo ca peste mai tot in Bruxelles sunt diferiti tipi care mai fluiera dupa tine sau te mai intreaba de vb dar daca nu ii bagi in seama este ok.Sper in continuare sa nu am probleme.In legatura cu gasitul unei case eu mi-am gasit foarte usor ,adica a doua zi cum am venit si nu cunosteam pe nimeni.Poate a fost noroc.............

    RăspundețiȘtergere
  11. salutare!eu am o situatie diferita:am inchiriat o casa impreuna cu o alta fam.Nu dupa mult timp,au inceput discutiile,motiv pentru care noi am hotarat sa plecam pentru a nu degenera situatia.Mentionez ca,contractul a fost facut pe ambele familii.Aveti idee cam cum ar trebui sa procedam noi si care ar fi obligatiile noastre,avand in vedere ca vecinii nostri nu vor sa plece,adica sa ne separam prin rezilierea contractului si suportarea consecintelor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Destul de deosebita situatia voastra, cred ca cel mai bine v-ar putea indruma un notar (http://www.immoweb.be/fr/recherche-notaire-belgique.htm?typemot=not&mycurrent_section=global)

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut.

    Nu cunoasteti pe cineva care ar avea o camera sa dea in chirie. In iunie incep un intership in Brussels. Am 25 ani.
    email. mihai.rau@gmail.com

    Va multumesc anticipat.
    Mihai Rau

    RăspundețiȘtergere
  14. flamanzii sunt foarte rasisti

    RăspundețiȘtergere
  15. sunt praf astia.daca nu era capitala la bruxelles erau praf

    RăspundețiȘtergere
  16. caut ap in laken.(de inchiriat)tel.0484655234.suntem 2 baeti independenti.cu virste de 33ani si 39ani.oferim seriozitate si cerem seriozitate.asteptam tel.

    RăspundețiȘtergere
  17. folositor!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte folositor ! Multumesc mult de tot si chiar nu stiam unde pot gasi ... !

    RăspundețiȘtergere