13 aug. 2010

Schimbare

Stiu ca acesta este un blog cu impresii despre Belgia si mai nou despre cosmetice artizanale. Dar totusi astazi voi face o exceptie si voi scrie un post un pic tehnic (doar sunt programator, nu?).

Vreau sa vorbesc un pic despre Ubuntu. Este sistemul de operare pe care-l folosesc de vreo patru ani de zile de cand pe laptopul personal nu mai am niciun fel de Windows (nici macar o masina virtuala).

Ce ma distreaza si ma mira in acelasi timp este parerea anumitor utilizatori de Windows, carora Ubuntu li s-ar potrivi mult mai bine, dar sunt obisnuiti cu Windows.

O sa spun din start ca, desi sunt utilizator de Linux de ani de zile (dintre toate distributiile de Linux, Ubuntu mi se pare cea mai aproape de conceptul "out of the box"), eu sunt primul care va spune ca Linux-ul (inclusiv Ubuntu) nu sunt pentru toata lumea. Desi au facut progrese mari in cei patru ani de cand il folosesc (si sunt sigur ca si pana atunci), in continuare, Linux-ul nu este pentru utilizatorul obisnuit, din pacate.

Cu toate acestea exista impresia in general (in special intre utilizatorii de Windows) ca Linux-ul este pentru programatori sau pentru tocilari. Nimic mai fals.

Da, nu este pentru toata lumea. Daca ai nevoie de jocuri, Windows-ul e pentru tine. Daca ai nevoie de ActiveX-uri pentru anumite site-uri, Windows-ul e pentru tine. Daca ai un echipament hardware mai ciudat (cine stie ce camera web sau mai stiu eu ce), vei avea probleme cu driverele in Linux si atunci Windows-ul e pentru tine. Si sunt multe alte situatii in care Windows-ul e pentru tine. Nimic mai adevarat. Windows-ul are o cota de piata de 90% pentru sistemele de operare. Sunt convins ca din acesti utilizatori, 90% se gasesc in diferite situatii in care chiar e nevoie de Windows. Pur si simplu Linux nu le poate oferi ce le trebuie.

Dar cu toate acestea, mai sunt 10%, care nu folosesc Linux pur si simplu pentru ca s-au obisnuit cu Windows-ul si nu au chef sa incerce ceva nou. De ce ar incerca ceva nou? Sunt o serie de avantaje pentru a incerca ceva nou, dar toate palesc in fata argumentului "m-am obisnuit asa... nu ma deranjeaza".

Sa le luam pe rand:

Antivirus

Nu ai nevoie de antivirus. Nu, nu cred in mitul conform caruia Linux-ul nu se poate virusa. Se poate virusa. Nu exista virusi pentru ca la 1% cota de piata, daca faci un virus mi-l poti da mie si mai cui? (vorba lui Shrek: "You and what army?") De-asta nu exista virusi momentan pentru Linux. Sunt sigur ca atunci cand Linux-ul va avea 10% cota de piata va avea si virusi. Dar momentan... Contra argumentul colegului meu?

- Am Norton Antivirus.
- Pai da, dar iti mananca resurse si costa si bani...
- E... M-am obisnuit asa... Nu ma deranjeaza.

Timpul de boot

Mult mai scurt pentru un Linux comparativ cu Windows dupa, sa zicem, un an de la ultima instalare (Ubuntu - la fel ca in prima zi... Windows - mult mai mult...).

- Cat iti ia pana boot-eaza? il intreb pe colegul meu.
- Peste 5 minute.
- Pai si nu ti se pare mult?
- Ba da, dar m-am obisnuit asa... Nu ma deranjeaza.

Pretul

Linux-ul nu costa nimic. Contra-argumentul: pai Windows-ul a fost preinstalat pe laptopul pe care l-am cumparat. Nu conteaza ca puteam sa il iau cu 30, 40 E mai ieftin... M-am obisnuit asa... Nu ma deranjeaza.

Reinstalarea

Daca cumva ai nevoie sa reinstalezi Ubuntu (nu neaparat ca s-a stricat, dar se mai strica si astea :D ), doar reinstalezi sistemul. Datorita lipsei registrilor, dupa ce reinstalezi sistemul si orice program ai folosi si nu e inclus in kit-ul lui (alt office decat open office, alt browser decat cele standard ale lui, alt video player decat are el default etc. etc.) si gata. Intr-o ora ai sistemul inapoi. Nu mai tre sa setezi wall paper, extensii de firefox si cate si mai cate. O reinstalare a Windows-ului iti ia pe langa 45 de minute (timp sa se instaleze sistemul) inca 3 zile sa iti configurezi calculatorul inapoi. Contra-argumentul colegului:

- Aaaa, pai cand e nevoie sa-l reinstalez, cumpar alt laptop ca oricum asta e vechi si o sa aiba un Windows nou pe el.

Acestea sunt doar cateva avantaje. Dar mai sunt si multe altele.

Colegul meu, cu care am avut aceasta conversatie, este unul din cei 10% utilizatori de Windows care ar putea foarte bine folosi o distributie Linux dar s-a obisnuit asa. Ce programe foloseste el pe laptopul personal? Un browser de net, un player de muzica, un player video, un office, un Photoshop (exista GIMP) si un messenger (tona de messenger-e pe Linux).

Nu-mi spuneti ca GIMP-ul nu stie sa faca ce face Photoshop-ul. Asa este. La nivel profesional nu se poate face comparatie. Dar eu vorbesc aici de utilizatorii care redimensioneaza o poza, mai modifica ceva pe fundal sau o intorc cu 90 de grade. Pentru ei GIMP-ul e mai mult decat suficient si e gratis.

Eu personal folosesc Linux pentru ca m-am saturat de timpul de boot enorm dupa o perioada, pentru ca e gratis si open source, pentru ca nu mai am grija virusilor si ce-mi place cel mai mult este faptul ca mi-l pot customiza in absolut cele mai mici detalii.

Am trecut cu totul la Linux (am ras distributiile de Windows si de la servici si de acasa) cand am luat un virus doar introducand un USB stick in computer-ul de la servici. Pentru ca virusul era pe autorun pus, nu a trebuit sa apas nimic. Cu anti-virus cu tot (care a dormit pe el), m-am virusat doar introducand stick-ul in unitate pentru ca celebrul sistem de operare s-a gandit ca asa e normal. Daca exista un fisier autorun pe stick, hai sa execut orice tampenie fara sa intreb...

Si sunt bucuros ca de ceva vreme si Lixa a renuntat la Windows. Nu e tocmai fericita de alegerea ei (care de fapt a fost a mea :D ) momentan, dar se va obisnui.

Nu as vrea sa fiu inteles gresit. Am fost si raman un fan Microsoft. Ma refer aici la Visual Studio .NET in special si la multe alte produse facute de ei. Consider ca un produs facut de Microsoft este in general un produs bun. Si Windows-ul, in general este bun. Dar sunt anumite categorii de utilizatori pentru care pur si simplu exista alternative. Pentru 90% din cei 90% de utilizatori de Windows, chiar nu exista alternativa (inca).

3 comentarii:

  1. Cu cateva exceptii, chiar Ubuntu e usor de folosit si poate inlocui Windows in majoritatea cazurilor. Ai uitat un mic detaliu: in Ubuntu (Linux) inca nu exista suport pentru Office Power Point. Open Office mai are ceva de lucru pana sa ajunga la compatibilitate :(.

    RăspundețiȘtergere
  2. Au si ei Open Office Presentation. Nu lucrez atat de mult cu Power Point, dar fisierele ppt si pps care le primesc pe mail le pot deschide fara probleme.

    Si, apoi, cata lume are nevoie acasa sa creeze o prezentare? Asta o faci de obicei la serviciu, unde oricum ai Windows (din pacate).

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai da, dar uite ca am venit cu un film si o carte pt Lixa si nu a mers stick-ul la ubuntul ei!

    RăspundețiȘtergere