9 aug. 2010

Ce poti folosi ca sa faci produse cosmetice acasa

1. Ingredientul principal e 
apa
. Daca te uiti pe marea majoritate a cremelor si gelurilor, la ingrediente, pe primul loc e apa.

2 .
Uleiurile
.
  • In forma bruta: In functie de structura moleculara (in principal de cat de "mari" sunt moleculele), unele uleiuri intra in porii pielii, altele nu. Ca si cum ar putea sau nu sa treaca printr-un fel de sita microscopica. Si pentru ca majoritatea uleiurilor din bucatarie raman ca o pelicula fina pe piele, se spune in general ca uleiurile sunt uleioase. Neamestecate cu vreun alt produs, uleiurile care patrund usor in piele se pot folosi in loc de crema (de fata/de corp). Celelalte uleiuri sunt bune pentru masaj tocmai pentru ca nu intra in piele asa usor.
  • In amestec cu un alt ulei: in functie de proprietati si structura, uleiurile se pot combina. Daca nici unul din uleiuri nu are proprietari de conservare, atunci se recomanda sa se adauge vitamina E sau ulei de samburi de grapefruit, pentru a nu rancezi produsul pe parcursul lunilor. (asta daca nu il folosesti in cateva saptamani)
  • In amestec cu apa: cum uleiul si apa nu se amesteca, sunt 2 variante:
    • un produs bifazic (ca demachiantul pentru ochi care apare de 2 culori in sticla). Anumite proprotii din fiecare categorie (apa/ulei), care, dupa un timp scurt dupa ce le-ai pus in recipient, se separa. Cand vrei sa folosesti produsul, agiti bine bine si faci puf-puf :D
    • adaugand un emulsifiant, care are proprietatea de a uni moleculele de apa si cele de ulei, rezultand o textura de crema. Emulsifiantul cel mai putin prelucrat (de fapt, deloc) e ceara de albine – dar si cel mai greu de folosit. Alte emulsifiante, obtinute prin prelucrarea unor produse brute, se pot gasi aici + un tabel de comparatie intre ele. Unele emulsifiante se pot folosi la rece, iar pentru altele e necesara incalzirea tuturor ingredientelor, separat, inainte de amestec.
  • cand uleiurile sunt solide la temperatura camerei, se numesc 
    unturi
     (ex: untul de shea, untul de cocos). Pentru a fi incluse in compozitii cu alte produse in stare lichida, unturile trebuie topite. O metoda rapida de incalzire este la microunde intr-un recipient de sticla. Varianta clasica este la aburi, pe aragaz: un recipient (de sticla, preferabil), deasupra unei cratite cu apa care fierbe.


3. 
Uleiurile esentiale
. Se extrag prin diverse metode (distilare , presare la rece..) din produse brute. Pretul e influentat in primul rand de proportia dintre cantitatea de produs brut si cel finit. De asta, de exemplu, uleiul esential de trandafiri este atat de scump fata de celelalte (1 ml – 15 euro, 1 ml bio – 20 euro aici)

4. Din distilarea uleiurilor esentiale, rezulta si o apa incarcata cu moleculele volatile ale plantelor. A preluat deci o parte din proprietatile plantei de baza + mirosul. In multe locuri, o astfel de apa e numita 
apa florala
, dar termenul corect este
hidrolat
 (pentru ca uleiurile esentiale nu se fac doar din flori). Ce nu e hidrolatul: un ulei esential diluat in apa. Se poate folosi cu succes in cadrul partii apoase in prepararea cremelor. Cum multe uleiuri esentiale au diverse contra-indicatii (de exemplu, in sarcina :P), hidrolatul este o alegere foarte buna ca ingredient.

5. 
Conservantii 
cu cea mai mica rata de prelucrare sunt:
  • extractul de samburi de grapefruit, pentru prodursele care contin o faza apoasa, pentru protejare impotriva bacteriilor
  • vitamina E, pentru produsele care contin doar uleiuri, pentru a proteja impotriva rancezirii.
    Se poate folosi si sub forma de pilule gelationase, din acelea pe care le gasesti la farmacie ca suplimente de vitamine. Se inteapa pastila cu ac si se extrag cateva picaturi. Desi e varianta cea mai la indemana, am gasit cu greu un produs care sa contina putine altele in afara de Vitamina E. Multe au in compozitie cel putin un ulei pentru diluare si ceva aditivi si conservanti (desi mi se pare ciudat sa pui conservant la conservant). Un produs care l-am vazut avea chiar un Exxx in compozitia capsulei gelationase.

Mai sunt cativa acceptati de industria de cosmetice bio. Un tabel foatre util despre comportarea diversilor conservanti se gaseste aici

6. Multe 
alte tipuri 
de ingrediente, in care nu o sa intru in detalii acum: argila, extracte sub forma pudra, macerate in ulei, tensioactivi, exfolianti, coloranti naturali….

De unde
 cumpar eu produsele:
- Akoma Skincare, un importator din UK pentru produse obtinute in Africa, multe dintre ele Fairtrade si/sau Bio. Intai incerc aici sa gasesc un produs, pentru ca au multe produse si in varianta bio, si sunt cei mai rezonabili la pret pe care i-am gasit in zona. Aaa, si ceaiurile bio de la ei (Pukka Tea), sunt excelente, preferatul meu e un ceai negru cu scortisoara… mniam-mniam :P Am incercat si sapunurile solide de la ei, de care sunt foarte multumita.
- Aroma-zone, un magazin online din Franta. Pe langa o gama larga de produse, are foarte multe detalii despre fiecare, si foarte foarte multe retete si sfaturi.
Ambele mi se par ca au preturi ok, si au costuri de transport chiar rezonabile, avand in vedere ca nici unul din ele nu e din Belgia – am stat initial cateva saptamani inainte sa comand, cautand pe net diverse magazine online. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu